Dlaczego trzeba uważać na spożycie soli kuchennej, skoro zawiera ona tak potrzebny sód? Sód bierze udział w regulacji równowagi elektrolitycznej, kwasowo-zasadowej, decyduje o nawodnieniu komórek oraz wpływa na regulowanie ciśnienia krwi. Znaczenie sodu w organizmie jest o wiele szersze, dlatego nie powinniśmy dopuszczać do niedoborów sodu. Nie jest to zresztą trudne dlatego, że sód dostarczamy do organizmu zazwyczaj w soli kuchennej. Przypadki niedoboru sodu wiążą się ze stanami chorobowymi powodującymi wydalanie sodu albo na przykład silnym poceniem się w czasie upałów. Niedobór sodu łatwo jest wówczas zniwelować.

Łatwa dostępność soli i obecność soli w wielu przetworzonych produktach spożywczych szybko może doprowadzić do nadmiaru sodu w organizmie. Nadmiar sodu sprzyja rozwojowi choroby nadciśnieniowej, co w dłuższym okresie może wywołać udar mózgu lub zawał serca, dwie groźne choroby, często śmiertelne. Nadmiar sodu powoduje osłabienie mięśnia sercowe i wiele innych przykrych dolegliwości, dlatego trzeba zwracać uwagę na spożycie soli, zwłaszcza w konserwowanych i przetworzonych produktach spożywczych.

Dlaczego sól może być groźna – https://portaldlazdrowia.pl/sod-w-organizmie/